Kunstlijn 2008

Tijdens Kunstlijn 2008

Ateliers 195-197 Glipperdreef 195-197 Heemstede
Raadhuis van Heemstede
Tracing Places – Stempels Haarlem

Tracing Places

Over de vraag welke cultuurhistorische plek in Haarlem vanuit haar verleden tot mij spreekt en in het heden verwantschap heeft met een vorm van kunst die ik beoefen, hoef ik niet lang na te denken.
Vrijwel onmiddellijk verschijnt voor mijn geestesoog het voormalige pand van de eeuwenoude Koninklijke Joh. Enschedé aan het Klokhuisplein,  tegenwoordig een café- restaurant en hotel.
De herinnering aan de plek waar ons voormalige gulden papiergeld werd gedrukt past naadloos bij de kunst die ik maak van de snippers van onze oude guldens, een mengsel van de Snip, van het portret van Frans Hals en van de Zonnebloem. In mijn atelier transformeren er duizenden tot een nieuwe eenheid met een abstracte voorstelling.

Ook voorbij de kunst stemt dit tot nadenken over ontwaarding. Waardeloosheid is maar schijn.
Wanneer uit oude voorbije dingen een nieuwe harmonieuze, geconcentreerde eenheid kan ontstaan, is dat nieuwe weer van waarde. Er kan iets onbetaalbaar schuil gaan achter waardeloos geworden geld.
Dit denken brengt me er toe om voor de tentoonstelling ‘Tracing Places’ werk te maken dat geld onlosmakelijk verbindt met de onbetaalbare natuur: zonder natuur geen planten, zonder planten geen pulp, zonder water geen papier, zonder papier geen geld.